Home

"Auto te Water"

Omdat het te water raken met de auto nog steeds tientallen slachtoffers per jaar kost, heb ik hieronder een passage uit mijn boek "Een flitsende carrière" (pag 301 t/m 305) opgenomen om dit onderwerp nog eens onder de aandacht te brengen, in de hoop dat het mensen leert wat ze nu echt moeten doen (of vooraf al hadden moeten doen) bij het te water raken.

 

Ook als het gaat om met je auto te water raken is er nog veel onwetendeheid en ook wat betreft dat onderwerp wil ik als het even kan iets bijdragen aan de vermindering van het aantal verkeersslachtoffers. 

Zo ben ik de afgelopen tijd samen met een goede vriend, Ben Zegwaard, een oud-politieman uit de voormalige regio Hollands Midden, bezig geweest om het onderwerp ‘Auto te water’ weer op de agenda te krijgen. Ik herinner mij nog heel goed dat er in 1998 drie politiemensen van het korps Zaanstreek-Waterland om het leven kwamen doordat hun auto te water raakte en deuren en ramen niet meer opengingen. In 2006 verdronken er in Dokkum zelfs vier mannen tussen de negentien en achtentwintig jaar omdat zij met de auto in het water van het Dokkumergrootdiep terechtkwamen. Ook kortgeleden waren er in Obdam (Noord-Holland) weer vier doden te betreuren doordat een auto te water was geraakt. Het betrof vier Poolse arbeidsmigranten, drie mannen en een vrouw. De auto met de ontzielde lichamen werd zaterdags ontdekt, maar uit een reconstructie bleek dat de auto al vanaf vrijdagavond in het water moet hebben gelegen. En zo zijn er de afgelopen decennia honderden mensen verdronken nadat zij met hun auto te water waren geraakt en geen mogelijkheid meer zagen om te ontsnappen uit hun auto die voorzien was van automatische vergrendeling en elektrisch bedienbare ramen. De auto werd hun “doodskist onder water”.

Er zijn zelfs gevallen bekend waarbij alle ruiten van het voertuig aan de binnenkant waren voorzien van voetafdrukken van de levenloze slachtoffers die in de auto werden aangetroffen. Mooi systeem die elektrische raamopeners en die automatisch sluitende deuren, maar als de auto volledig onder water ligt, blijft alles op slot en valt er weinig meer te openen. Natuurlijk is er onderzoek gedaan naar een systeem waarbij er pas kortsluiting optreedt nadat de auto al een tijdje in het water ligt, maar meer dan enkele minuten is dat volgens de handleiding van de auto niet en in de praktijk blijkt maar al te vaak dat dit een te hoge verwachting is.

Of het veel gelezen wordt weet ik niet, maar er wordt in ieder geval op een aantal sites aangeraden om een lifehammer of een ResQMe in de auto voorhanden te hebben. Met de lifehammer moet je als je eenmaal met je auto in het water ligt en de elektrisch bedienbare ramen niet meer werken, de ruit van je portier inslaan. Maar dat moet je dan wel in een hoek van de ruit doen met een deugdelijk exemplaar, want helaas is er ook veel rommel in de handel. Daarnaast is het te hopen dat je onder water voldoende kracht kan zetten om de ruit in te slaan, deskundigen betwijfelen dat. De ResQMe werkt met een slagpin en een sterke veer. Als je die in een hoek tegen de ruit zet en je drukt tegen de ruit, heb je grote kans dat de ruit verbrijzelt. Maar voordat je het voertuig kan verlaten moet de gordel los. Als de auto rechtstandig het water is ingereden zal dit niet zo’n probleem zijn, maar als je op z’n kop of op de zijkant in het water ligt wordt dat moeilijk. Allereerst moet je in het donker op gevoel de ontgrendeling van de gordel proberen te vinden en dan is het de vraag of je hem loskrijgt. Zeker als de auto op z’n kop in het water ligt en je met je volle gewicht in de gordel hangt, zal dat niet lukken. Maar de lifehammer en de ResQMe hebben een gordelsnijder aan de zijkant van het apparaatje en geadviseerd wordt om daar de gordel mee door te snijden. Ik vraag me af of dat een slim advies is. Als je op je kop in de gordel hangt en je snijdt hem door dan val je met je hoofd op de binnenkant van het dak en aangezien het gewicht van je lichaam daar wat vaart achter zal zetten is het niet ondenkbaar dat je je nek breekt, althans ernstig letsel oploopt.

Je moet in zo’n geval je voeten tegen het dashboard zetten en jezelf tegen de stoel aan drukken. Dan moet je met één hand tegen het dak aanduwen en met de andere hand de sluiting van de autogordel losmaken. Daarna moet je met de lifehammer of de ResQMe de ruit verbrijzelen en het voertuig verlaten.

Het is dan wel handig dat je altijd de lifehammer of de ResQMe op een zodanige plek in de auto bewaart dat je hem ook kan vinden onder omstandigheden dat je in je auto onderwater bent en niets kan zien. De praktijk zal zijn dat veel mensen denken dat het niet zo’n vaart zal lopen. Misschien kopen ze, nadat ze weer eens over een verdrinkingsongeval in de krant hebben gelezen een lifehammer of een ResQMe, maar na verloop van tijd weten ze niet meer waar dat ding in de auto ligt. Sommigen bewaren het zelfs in de gereedschapstas die in de kofferbak staat.

Maar er is nog een andere en in mijn ogen een betere en veiliger mogelijkheid om snel uit een te water geraakte auto te komen en dat is de Regs (Rescue Escape Guidance System). Een geautomatiseerd systeem dat door middel van sensoren en software registreert dat een voertuig te water is geraakt. Als reactie hierop laat het systeem, gecontroleerd, de zijruiten van het voertuig springen door middel van automatische slagpennen die zijn gemonteerd onder deze zijruiten. Met deze geautomatiseerde oplossing zal het aantal fatale ongevallen in situaties waar voertuigen te water raken fors worden verminderd. En wat ook niet onbelangrijk is, dit systeem biedt ook de oplossing voor hulp van buitenaf. Nog niet zo lang geleden raakte in Naaldwijk een auto te water waarin op dat moment alleen een meisje van drie jaar op de passagiersstoel zat. De moeder was op dat moment buiten de auto, mogelijk dat zij de auto niet goed op de handrem had gezet of dat het meisje ergens aan zat te rommelen. Een oud-marinier die langskwam twijfelde geen moment en sprong in het water. Maar de ramen en deuren van het voertuig waren niet open te krijgen. Van omstanders kreeg hij een lifehammer aangereikt, maar dat was er dus een van slechte kwaliteit die al kapot was voor de ruit brak. Uiteindelijk heeft hij met zijn vuist het raam kapotgeslagen en hield daar wat schrammen en sneetjes aan over. Het kind werd in ieder geval gered. Maar niet iedereen zal het lukken om met zijn vuist een raam van een auto kapot te slaan en zeker niet als de zijruiten met gehard of gelaagd glas zijn uitgevoerd. Het is dan zelfs de vraag of een ResQMe of de Regss in staat zullen zijn om de ruit te verbrijzelen. Niet onverstandig om bij de aanschaf van een nieuwe auto de optie gelaagd of gehard glas voor de zijruiten te laten voor wat hij is, wil je nog enige kans hebben om bij een te water geraakte auto eruit te komen.

Als het voertuig met het kindje dat in Naaldwijk te water raakte was voorzien van de Reggs, dan had dit systeem zodra het water in de portieren was gekomen de zijruiten verbrijzeld.

Eigenlijk zou in een waterrijk land als Nederland elk voertuig moeten worden uitgerust met dit systeem. Dat, als het direct al in de fabriek wordt ingebouwd, slechts een paar honderd euro kost.

Het zou fijn zijn als hiervoor wat meer aandacht in de pers is, het gaat toch om  gemiddeld zo’n zestig doden per jaar door dit soort verdrinkingsgevallen. .

Lees alle recente blogs
KooSpee

Het Nederlands elftal had van mij best iets meer mogen schitteren op het WK, maar ik heb er meer van genoten dan die Valentijn Driesen vd Telegraaf. Wat een azijnpisser.

Wilt u Koos Spee als spreker of dagvoorzitter?


Beroepsverkeer

Veilig en soepel door het verkeer zonder schade, letsel of bekeuringen

Beleid

Geen mooie woorden of dikke rapporten, maar praktische oplossingen

Handhaving

Effectief inzetten van mensen en middelen om uw doelstellingen te realiseren