Home

Dood achter het stuur met de telefoon in zijn hand!

De gevaren van het gebruik van de Smartphone in het verkeer!

De plotseling overstekende fietser die alleen maar oog heeft voor het schermpje van zijn smart Phone en zijn omgeving totaal is vergeten zie je, nog steeds en is een schrik voor menig automobilist. Maar ik haast mij om te zeggen dat de fietser net zoveel of misschien nog wel meer risico loopt om door een automobilist te worden plat gereden die met het mobieltje op zijn knie sms’jes zit te versturen. Want ook het gebruik van de smart Phone in de personenauto en de vrachtauto neemt schandalige vormen aan.
En niets maar dan ook niets schijnt het ongeoorloofd gebruik van de mobiele apparatuur in de auto tegen te houden. De boete op het vast houden van het mobieltje tijdens het autorijden is inmiddels inclusief de administratiekosten al gestegen tot 249 euro. Maar de hoogte van de boete weerhoudt de automobilist er niet van om door te gaan met zijn gevaarlijke gedrag. Nog niet zo lang geleden las ik en dat moeten vele anderen ook hebben gelezen, dat een politieman bij een dodelijk ongeval kwam en zag dat de overleden bestuurder van de personenauto met het mobieltje in zijn hand achter het stuur zat. Dat is toch schrikken als je zo’n bericht leest. Maar mensen vergeten snel en als een dag later in de auto of op de fiets het piepje gaat dat er een bericht is binnen gekomen, dan is er daar toch de onbedwingbare neiging om te kijken en snel te reageren. Het berichtenverkeer is kennelijk veel belangrijker dan het verkeer op de weg. Maar dan nemen we het verkeer niet serieus en spelen we met leven en dood. Tijdelijk een sms’je  of een WhatsAppje missen levert geen gevaar op. Maar een paar seconden niet op de weg kijken kan het leven van een ander doen beëindigen of totaal verwoesten. Als officier van justitie heb ik maar al te vaak meegemaakt dat de veroorzaker van al die ellende op de zitting vertelde dat hij die film graag zou terug draaien. Maar dat lukt niet. Veel leed, veel ellende en in tegenstelling tot een ernstige ziekte allemaal te voorkomen als de rij-taak serieus wordt genomen en de aandacht op de weg is gericht.  Die boodschap moet er al vanjongsaf aan met de paplepel ingegoten worden. Het is aan de ouders om hun kinderen de opvoeding mee te geven dat je op de weg goed op het overige verkeer moet letten en dat verkeer een uiterst serieuze zaak is. Dan krijg, als je als volwassene dan ook nog het goede voorbeeld geeft, misschien een aankomende generatie automobilisten die het mobieltje in de kofferbak leggen. 

Lees alle recente blogs
KooSpee

Weer een kleine energieleverancier failliet, je zal er maar een ‘goedkoop’ contract hebben en over moeten naar één vd grote jongens die gelijk de ‘hoofdprijs’ vraagt. Is het wel zo…

Wilt u Koos Spee als spreker of dagvoorzitter?


Beroepsverkeer

Veilig en soepel door het verkeer zonder schade, letsel of bekeuringen

Beleid

Geen mooie woorden of dikke rapporten, maar praktische oplossingen

Handhaving

Effectief inzetten van mensen en middelen om uw doelstellingen te realiseren