Home

Durft u bezwaar te maken?

Flitspaal staat afgesteld op 80 km/h, terwijl er borden van 50 km/h langs de weg staan.

 

Sinds 1 september de 130 km/h als standaard snelheid op autosnelwegen is ingevoerd, is het wel een rommeltje geworden. Je ziet borden staan met een aantal onderborden die voor de gemiddelde weggebruiker al leiden tot verwarring en vlak voor dat bord staat weer een kantelbord met  een andere snelheid. Ik krijg daar via mijn website regelmatig vragen over en mensen begrijpen er niets meer van. En het wordt nog erger als er dan ook nog borden van tijdelijke wegwerkzaamheden zijn blijven staan, die weer een andere maximum snelheid aangeven.

In dat soort gevallen krijg je soms juridische interessante kwesties. Bekeuringen kunnen dan terecht worden aangevochten. En laat ik, die nog steeds de schuld krijg van die miljoenen snelheidsbekeuringen, nu ook eens een tip geven om een bekeuring aan te vechten omdat de Wegbeheerder slordig is geweest. Maar ik vertel er direct bij dat mijn standpunt nog steeds is dat iedereen zich aan de maximum snelheid moet houden en dat je gewoon een prent verdient als je dat niet doet.

Op zaterdag 3 november 2012, rond 10 uur bracht ik mijn vrouw naar de trein in Amersfoort. Ik zag dat op de N237, een weg waar een maximum snelheid geldt van 80 km/h, vanuit de richting Soesterberg tot aan Amersfoort diverse borden stonden die een maximum snelheid aangaven van 50 km per uur in verband met ' Rijdende Wegwerkzaamheden'. 

Langs deze weg staat een al wat verouderde maar nog steeds werkende flitspaal. Ik weet vanuit mijn tijd dat ik landelijk verkeersofficier was, dat deze een aantal kilometers boven de 80 staat afgesteld omdat er altijd enige marge wordt aangehouden. Dit type palen is 'star' en kan geen andere snelheden meten. Dus als er tijdelijk een andere snelheid op zo'n weg geld moet die gewoon uitgeschakeld worden. Toen ik terug reed over diezelfde N 237 vanuit Amersfoort zag ik dat de borden van 50 km/ h  er niet stonden in de richting van Soesterberg. Maar ik zag wel dat een mij tegemoetkomende auto die kennelijk te hard reed werd geflitst.

En hij en alle anderen bestuurders die op 3 november 2012 over die weg hebben gereden vanuit Soesterberg in de richting van Amersfoort en geflitst zijn, kunnen tegen deze bekeuring in bezwaar maken. 

Waarom? Zij krijgen een bekeuring thuis gestuurd van het CJIB dat zij 5, 8 of misschien wel 20 km harder hebben gereden dan de toegestane 80 km. Maar dat is niet juist. Zij hebben in de door mij genoemde voorbeelden 35, 38 of 50 km harder gereden dan de toegestane snelheid. Er stonden immers borden die een maximum snelheid aangaven van 50 km per uur. En dat die borden vergeten waren weg te halen (want er waren helemaal geen werkzaamheden en zaterdagavond om 22.00 uur stonden ze er nog) doet niet ter zake.

De aangegeven snelheid was op dat moment 50 km/h en dan kan je niet een bekeuring krijgen die onder de zogenaamde Wet Mulder valt want alle snelheidsovertredingen die op het onderliggend wegennet worden begaan en die meer bedragen dan een overschrijding van meer dan 30 km per uur vallen onder het Strafrecht en dienen dus op een andere wijze te worden afgedaan.

Nu kan ik me voorstellen dat de bestuurders die over een paar weken een bekeuring in de bus krijgen omdat zij op 3 november 2012 te hard reden op die N237 niet zo makkelijk in bezwaar zullen aantekenen omdat zij dan moeten bekennen dat zij niet een paar kilometer maar meer dan 30 kilometer te hard reden. Ik kan me dat voorstellen. Maar u kan met recht bezwaar maken tegen die beschikking en het zou buitengewoon onsportief zijn, zo dat al kan,  als er dan alsnog een ander proces-verbaal wordt opgemaakt. Wie durft? 

 

 

Lees alle recente blogs
KooSpee

Misschien een idee om een afstudeerscriptie te maken waarin je laat zien hoe die regeling met voeten wordt getreden en hoe het beter zou kunnen! https://t.co/w0DQd4AIg7

Wilt u Koos Spee als spreker of dagvoorzitter?


Beroepsverkeer

Veilig en soepel door het verkeer zonder schade, letsel of bekeuringen

Beleid

Geen mooie woorden of dikke rapporten, maar praktische oplossingen

Handhaving

Effectief inzetten van mensen en middelen om uw doelstellingen te realiseren