Home

Gewoon doodslag!

Bij zulk extreem rijgedrag hoor je rekening te houden met de niet te verwaarlozen kans dat je iemand dood rijdt.

Toen mijn wekkerradio vanochtend af ging hoorde ik de oorzaak  van dat vreselijke ongeluk in de Haagse Weimarstraat. Een 43 jarige  fietser werd dood gereden omdat twee BMW bestuurders met hoge snelheid aan het racen waren.
Tijdens het ontbijt las ik het uitgebreide verhaal in de ochtendkrant.
Het gebeurde afgelopen vrijdag in de drukke en redelijk smalle Weimarstraat. De ooggetuigenverslagen spreken boekdelen. Afschuwelijk wat ze hebben gehoord, gezien en beleefd.
Voor mij helaas geen onbekende kost. Dat soort verhalen heb ik vaak gelezen in de dossiers van ernstige ongelukken. Ja, en als officier van justitie was ik altijd terughoudend om in individuele zaken waarvan ik het dossier nog niet had gelezen en de rechter nog uitspraak moest doen, mijn mening te geven.
Maar als je dit verhaal op de radio hoort, in de krant leest en vooral de ooggetuigenverslagen tot je door laat dringen, dan is hier geen sprake van een ongeluk. Ook niet van "Dood door schuld" zoals de krant schrijft.
Dit is gewoon opzettelijk iemand om het leven brengen. Want als je met zo'n bloedgang door een drukke winkelstraat rijdt dan hoor je rekening te houden met de niet te verwaarlozen kans dat je ander het leven uitrijdt. Daarmee kan opzet worden bewezen en als de feiten verder kloppen kan de rechter daarmee veroordelen voor doodslag.
Eén van de bestuurders die ook gewond was zei kort na het ongeluk dat hij er spijt van had. Ja, dat hoor je achteraf vaak op de zitting. Maar dan kan je de film niet meer terug draaien.
In de tijd dat ik hoofd was van het Bureau Verkeershandhaving van het Openbaar Ministerie heb ik veel gewaarschuwd voor de vreselijke gevolgen van straatraces of daarmee vergelijkbaar levensgevaarlijk gedrag. Dat werd me niet altijd in dank afgenomen. De scheldkanonnades zijn nog op internet te lezen.
Maar de ervaring leert dat bij dit soort verkeersgedrag het een keer mis gaat. Bij ons in het dorp, en naar het schijnt ook in de plaatsen om ons heen, rijdt sinds een paar maanden een aantal Quads. Op zich geen probleem, maar ik vind het wel levensgevaarlijk dat er met snelheden van tegen de 100 km per uur door een woonwijk wordt gescheurd waarbij het  voertuig los van de drempel komt.
Bij dit soort gedrag kunnen dezelfde vreselijke gevolgen ontstaan als in de Weimarstraat en meestal is het een onschuldige fietser of voetganger die dan het loodje legt.
Iedereen praat erover, de politie weet ervan, maar er is kennelijk te weinig capaciteit om streng en veelvuldig tegen dit soort lieden op te treden. Ik hoop dat enerzijds een ongeluk als dat in de Weimarstraat potentiële straatracers de ogen opent en anderzijds dat straks een nieuwe regering voldoende mensen en middelen uittrekt om dit soort excessen stevig aan te pakken.Maar weet wel dat het geen dankbare taak is om er iets van te zeggen en zeker niet om je naar buiten toe over verkeersonveilig gedrag uit te laten.
Want toen ik vanochtend na het lezen van de krant m'n mailbox opende trof ik een mailtje dat ik had gekregen van een mij totaal onbekende erikscholte@live.com met de volgende vriendelijke tekst: "Koos, je bent een ongelofelijke klootzak. Ik hoop dat je snel eens voor je flikker wordt gereden door een fietser"  Mogelijk, maar ik heb de uitzending niet gezien, heb ik gisteravond in Wegmisbruikers iets over het gedrag van fietsers gezegd. Dat zou de reden kunnen zijn dat er nu weer een nieuwe fase in mijn leven is aangebroken. Ik was gewend aan anonieme bedreigingen op het internet of verwensingen op Twitter onder een schuilnaam. Maar het kan dus ook gewoon via de mail en op je eigen naam. Ik heb besloten om er niet op te reageren.
Wel bekroop mij even de neiging om voortaan maar m'n mond dicht te houden als het over de verkeersonveiligheid gaat. Gewoon lekker van het pensioen genieten en het commentaar aan anderen over te laten. Maar dat gaat mij echt niet lukken. Ik heb teveel ellende van verkeersongevallen gezien en gehoord om rustig af te wachten tot er meer slachtoffers vallen. Daarom blijf ik gewoon waarschuwen voor de vreselijke gevolgen van dit soort onbehouwen gedrag.

Lees alle recente blogs
KooSpee

Misschien een idee om een afstudeerscriptie te maken waarin je laat zien hoe die regeling met voeten wordt getreden en hoe het beter zou kunnen! https://t.co/w0DQd4AIg7

Wilt u Koos Spee als spreker of dagvoorzitter?


Beroepsverkeer

Veilig en soepel door het verkeer zonder schade, letsel of bekeuringen

Beleid

Geen mooie woorden of dikke rapporten, maar praktische oplossingen

Handhaving

Effectief inzetten van mensen en middelen om uw doelstellingen te realiseren