Home

"Heb jouw boek gelezen"

Een spontane recensie van een lezer waar ik erg van onder de indruk was en en die ik graag wil delen.

Beste Koos,

Ik heb jouw boek, Een flitsende carrière, met veel interesse gelezen. Vaag wist ik dat jij iets met verkeer te maken had, maar ik lees geen kranten die zich daar zo persoonlijk over opwinden als de media waar jij mee te maken kreeg. De titel is een mooie samenvatting van de inhoud, maar daar valt natuurlijk als lezer nog wel iets meer over te schrijven.
Wat mij boeide is dat jij een onvervalste representant bent van ‘de kleine luyden’, het gereformeerde volksdeel dat onder aanvoering van Abraham Kuyper een ongekende emancipatie heeft doorgemaakt tot in de hoogste echelons van de samenleving.
Nog altijd kom je ze overal tegen, vaak geseculariseerd, maar niet minder calvinist en gereformeerd. Joop de Uyl was daar een mooi voorbeeld van. Maar op andere wijze denk ik ook aan Jelle Zijlstra over wie je schrijft en die ik eenmaal persoonlijk mocht ontmoeten, toen ik een lezing hield voor een reünistengroep in Wassenaar met andere oud-ministers en politici. Een gedreven mens.
Jouw loopbaan is ongekend. Als leerling hovenier via bakkersknecht naar de politie en vervolgens, zonder enige scholing in die richting, naar het openbaar ministerie en zo uitgroeien tot jurist en officier van justitie, zo zul je ze niet vaak tegenkomen. Ik heb daar diep respect voor. Wat een doorzettingsvermogen. De functie van verkeersofficier, met een compleet bureau aan medewerkers om je heen, heb je ongeveer zelf in het leven geroepen. Des te pijnlijker zal het einde van deze loopbaan geweest zijn, al volgde er nog een mooie tijd in Suriname en een functie bij het ministerie.
Ik ken het verkeer maar van één kant, het plezier van rijden, met de auto en op de fiets. Met de juridische wereld daarachter kom ik alleen in aanraking als ik een enkele keer een paar kilometer te hard gereden heb. Er gaan jaren voorbij waarin dat niet het geval is. Ook hebben wij maar een heel enkele keer de verzekering hoeven aan te spreken. Daarom vond ik het heel interessant om nu eens over de andere kant van de medaille te lezen. De wereld van flitspalen, verkeersovertredingen, rechtszaken, verkeersregels, snelheden en ongelukken, staat wat verder van ons af.
Uit het boek blijkt ook hoe ingewikkeld het verkeer in de loop der jaren als gevolg van technische vooruitgang, nieuwe voertuigen e.d. geworden is. Dat de verkeersveiligheid in ons land desondanks verbeterd is, mag toch wel gezien worden als een kroon op jouw werk. Maar dat je daar met je gezin ook grote persoonlijke offers voor gebracht hebt en zelfs een aanslag hebt overleefd, is iets waar ik niet meteen aan gedacht zou hebben. De afgod van de auto, de verleiding van het gaspedaal, roepen kennelijk zulke diepe instincten in een mens wakker, dat alle remmen los gaan.
Het zal ook boeiend geweest zijn om via je werk met zoveel bekende figuren in aanraking te komen, binnen het openbaar ministerie, de politiek, de regering en andere gremia. Daar zul je als kind ook niet van gedroomd hebben. Samengevat, vond ik dit het boek niet alleen boeiend, maar ook leerzaam. In het boek kwam een mens tot leven en ging een wereld voor me open. Op bepaalde verkeersmomenten zal ik nog eens aan jouw ervaringen terugdenken.

Veel dank voor het lezen vanhet boek en hartelijke groet,

GH

Lees alle recente blogs
KooSpee

Het Nederlands elftal had van mij best iets meer mogen schitteren op het WK, maar ik heb er meer van genoten dan die Valentijn Driesen vd Telegraaf. Wat een azijnpisser.

Wilt u Koos Spee als spreker of dagvoorzitter?


Beroepsverkeer

Veilig en soepel door het verkeer zonder schade, letsel of bekeuringen

Beleid

Geen mooie woorden of dikke rapporten, maar praktische oplossingen

Handhaving

Effectief inzetten van mensen en middelen om uw doelstellingen te realiseren