Home

Het ruimen van verkeersborden.

Het lijkt zo simpel, even wat verkeersborden weghalen. Het verkeer draait toch wel door en zeker als de bewoners het er mee eens zijn , dan komt het toch wel goed?

 

In 's-Heer Arendskerke (gemeente Goes) kan het gros van de verkeersborden verdwijnen. Althans dat vindt het college van B&W dat zich bij zijn aantreden al voorgenomen had de dorpen te ontdoen van de onnodige verkeerborden. Sommige borden, zo stelt het college,  zijn al jaren niet meer functioneel. Ook staan er verkeersborden waar de dorpelingen zich al jaren niets van aantrekken. Het is ook de wens van de bewoners, zo blijkt uit een enquête dat een groot deel van de borden verdwijnt. Mij lijkt het een prima zaak dat elke zichzelf respecterende gemeente zo nu en dan met een stofkam door het woud aan verkeersborden gaat. Maar dat zal dan wel zeer zorgvuldig moeten gebeuren. Wij zijn nu niet direct een volkje dat in het verkeer geneigd is erg veel rekening te houden met anderen. We willen zo dicht mogelijk bij de winkel of de school parkeren. We nemen de kortste weg ook al is het van één kant verboden om in te rijden. We willen met de bromfiets op het toeristische fietspad kunnen rijden en we willen ook zelf  uitmaken hoe hard we waar kunnen rijden. Cruijf die sinds kort commissaris is bij Ajax sprak de afgelopen week de legendarische woorden: 'Ik kom tot de conclusie dat ik mijn eigen regels moet maken"  Misschien dat Cruijf dat kan maken, maar in het verkeer gaat dat niet, daar kan niet iedereen zijn eigen regels stellen en hanteren. Daar zul je bepaalde zaken moeten kunnen afdwingen. Als je bijvoorbeeld in een vrij smalle straat waar het niet mogelijk is om aan beide zijde te parkeren, de  borden weg haalt en er van uit gaat dat iedereen wel aan dezelfde kant parkeert kan je wel eens vreemde situaties krijgen, zeker als er mensen van buiten het dorp in zo'n straat parkeren. De gemiddelde automobilist heeft zoveel verkeersinzicht die laat zich bij het ontbreken van verkeersborden heus niet dor een medeautomobilist of bewoner gezeggen waar die zijn auto wel en niet mag neer zetten. Ja en als er geen duidelijke regels zijn kan de politie niet optreden. Maar, zullen de slimmeriken onmiddellijk zeggen, we hebben het artikel 5 van de Wegenverkeerswet, het zogenaamde kapstokartikel. Op grond daarvan kan je dit soort weggebruikers altijd pakken als ze de verkeersveiligheid in gevaar brengen. Maar ik geloof niet dat de gemiddelde politieman staat te trappelen om een ingewikkeld schrijfverbaal te maken van artikel 5 WvW omdat de gemeente zo nodig de borden moest weg halen. Een slimme gemeente luistert met een welwillend oor naar zijn bewoners, wint vervolgens een deskundig juridisch advies in om inzicht te krijgen wat de consequenties zijn van het weghalen van borden, met name voor de handhaving.

Lees alle recente blogs
KooSpee

In mijn boek ‘Een flitsende carrière’ bespreek ik schuld en opzet bij aanrijdingen. Als je met drank op met 200km/h komt aanblazen en je probeert tussen de rijstroken in te halen…

Wilt u Koos Spee als spreker of dagvoorzitter?


Beroepsverkeer

Veilig en soepel door het verkeer zonder schade, letsel of bekeuringen

Beleid

Geen mooie woorden of dikke rapporten, maar praktische oplossingen

Handhaving

Effectief inzetten van mensen en middelen om uw doelstellingen te realiseren