Home

Inhaalverbod vrachtauto's

Een algemeen inhaalverbod voor vrachtauto's heeft niets met de verkeersveiligheid te maken.

Onlangs pleitte Charlie Aptroot, 2e Kamerlid van de VVD voor een algeheel inhaalverbod van vrachtauto's. Dat zou de doorstroming en de verkeersveiligheid bevorderen. Ik ben er stellig van overtuigd dat zijn uitspraken weinig met de verkeersveiligheid hebben te maken maar meer met politiek. Veel kiezers zien dat inhaalverbod wel zitten. Ik begrijp dat best, maar het zijn niet de vrachtautochauffeurs die voor gevaarlijke situaties zorgen.
Het probleem dat ontstaat is dat chauffeurs van personenauto's vaak onvoldoende vooruit kijken en te weinig anticiperen op een mogelijke inhaalmanoeuvre van een vrachtauto. Ze komen met 120 of 130 km/h aanblazen en moeten ineens vol in de ankers omdat er een vrachtauto 'plotseling' gaat inhalen. Alles wat daar achter zit moet -omdat er vaak veel te weinig afstand wordt gehouden- ook vol in de remmen. Het geheel veroorzaakt een harmonica-effect naar achteren. Ja en dan krijg je een file. En is dat dan de schuld van de inhalende vrachtautochauffeur? Ik denk het niet. Het is de ergernis die hier een rol speelt. De  automobilist vind het uitermate storend dat hij zich moet in houden voor een vrachtauto, hij wil graag doorjakkeren. Op de verkeersacademie leerde ik al en dat gegeven staat nog steeds als feit op Wikipedia, dat een weg per tijdseenheid over een bepaalde afstand de grootste capaciteit heeft als iedereen een snelheid rijdt van 80 km/h. Dat komt ondermeer omdat bij die snelheid de noodzakelijke afstand tussen de voertuigen betrekkelijk gering is. Vrachtauto's rijden tussen de 80 en de 90 km/h en als we allemaal, vooral in de spits, die snelheid zouden rijden dan zou de doorstroming veel beter zijn. Maar gevoelsmatig schiet dat voor de meeste personenautomobilisten niet op. Die jaagt liever door om vervolgens in de ankers te hangen en daarna in de file te gaan staan. Ja en de meeste kiezers van meneer Aptroot rijden toch in een personenauto!

 

Lees alle recente blogs
KooSpee

In mijn boek ‘Een flitsende carrière’ bespreek ik schuld en opzet bij aanrijdingen. Als je met drank op met 200km/h komt aanblazen en je probeert tussen de rijstroken in te halen…

Wilt u Koos Spee als spreker of dagvoorzitter?


Beroepsverkeer

Veilig en soepel door het verkeer zonder schade, letsel of bekeuringen

Beleid

Geen mooie woorden of dikke rapporten, maar praktische oplossingen

Handhaving

Effectief inzetten van mensen en middelen om uw doelstellingen te realiseren