Home

Maximum snelheid!

Zo langzamerhand is het in ons land onvoorspelbaar geworden hoe hard je op bepaalde wegvakken mag rijden. De gemiddelde weggebruiker vindt dat er in ons land wat dat betreft een onduidelijk situatie is ontstaan. En als hij binnenkort op vakantie naar het buitenland gaat zal hij met nog veel meer verschillen worden geconfronteerd.

Op vakantie in Frankrijk trof ik een 'camperaar' die naar zijn zeggen  veel door Europa zwierf met zijn Kampeerauto. Hij vond dit een aangename bezigheid maar zo vertelde hij mij, hij werd gek van al die verschillende verkeersregels.  Vooral zo zei hij, als het gaat om de maximum snelheid. 'We hebben toch een Europese Unie, dan moet het toch mogelijk zijn om ook op dat punt wat meer duidelijkheid te verschaffen. Ik zie door de bomen het bos niet meer en daarom heb ik het maar eens op een rijtje gezet'. Hij liep naar de cabine haalde daar een geplastificeerde kaart uit met een uitgeprinte lijst van de diverse snelheden op de Europese wegen.

Verbazingwekkend wat een verschillen. Wat dat betreft is er in Europa nog geen begin van eenheid. En dat geldt natuurlijk niet alleen voor Campers, maar ook voor auto's met of zonder caravan, vrachtauto's met of zonder aanhangwagen en motoren en bromfietsen. Het schijnt niet mogelijk te zijn om in Europa tot enige harmonisatie op dit punt te komen. Onbegrijpelijk ? Eigenlijk ook weer niet. Als we naar ons eigen land kijken hebben we alleen op ons hoofdwegennet vijf verschillende snelheden ( 130, 120, 100, 90 en 70 km/h). De laatste twee zijn weliswaar bedoeld voor beperkingen bij wegwerkzaamheden maar worden de laatste tijd toch ook regelmatig gebruikt als er niet wordt gewerkt en zelfs niets aan de weg is te zien ( A28 tussen Utrecht en Amersfoort vv in de periode van november tot maart).
Het lijkt er zelfs op dat sinds op sommige plaatsen de 130 km/ is ingevoerd zijn er nogal wat 100 en 90 vakken voor in de plaats zijn gekomen. Per saldo is de weggebruiker er niet zoveel mee opgeschoten. Die is meer gebaat bij duidelijkheid en eenheid. Die snapt het niet dat je op een weg met 5 rijstroken (A1) ook als het rustig is maar 100 km/h mag rijden. In Spanje was de maximum snelheid tijdens de olieschaarste van de afgelopen maanden 110 km/h. (Inmiddels weer 120 km/h) Tijdens deze periode werd er een marge van 10 % aangehouden bij overschrijding van de maximum snelheid en viel de bekeuring bij 122 km/h. Behoorlijke ruime marge, dan kan je net zo goed de maximum snelheid op 120 km/h bepalen. Maar ja,de weggebruiker wil nu eenmaal een ruime marge en zo weet iedereen waar die aan toe is. Is deze eenheidsworst ook wat  voor Nederland? Denk het niet, want de Nederlander die een bekeuring krijgt van 122 km/h roept dan vast dat die maar 1 km te hard reed.

Lees alle recente blogs
KooSpee

Aantal bekeuringen in de eerste 4 mnd van 2022 zijn er ruim 200.000 meer dan in die periode in 2021. Het aantal staandehoudingen is gezakt naar 6% terwijl dit in het 1e tertiaal…

Wilt u Koos Spee als spreker of dagvoorzitter?


Beroepsverkeer

Veilig en soepel door het verkeer zonder schade, letsel of bekeuringen

Beleid

Geen mooie woorden of dikke rapporten, maar praktische oplossingen

Handhaving

Effectief inzetten van mensen en middelen om uw doelstellingen te realiseren