Home

Misbruik Gehandicaptenvoertuig

Als je niet gehandicapt ben maar toch overal met een gemotoriseerd voertuig wil komen, het op plaatsen wil parkeren waar dat voor andere voertuigen verboden is, kan je een gehandicaptenvoertuig kopen en de politie maakt je niets.

 

De tijd dat je alleen voor de snelle motorvoertuigen een rijbewijs moest hebben ligt al weer ver achter ons. Ook voor de bromfiets, de brommobiel en de snorfiets is het rijbewijs verplicht.
Toch blijven er nog wat voertuigen over die wel door een 'mechanische kracht' worden aangedreven maar waarvoor je geen rijbewijs nodig hebt.  Bijvoorbeeld de tractor waarvoor je, hoe groot die ook is, nog steeds geen rijbewijs nodig hebt. Als je niet in loondienst werkt, kan je als je 16 jaar ben met de tractor naar school. Belachelijk, ik kom daar nog wel eens op terug. Verder zijn er wat minder robuuste voertuigen die uitsluitend door een mechanische kracht worden voortbewogen en waarvoor geen rijbewijs vereist is. Ik noem de elektrische rolstoelen en scootmobielen. Dit zijn gehandicaptenvoertuigen met een motor. Maar ook gesloten voertuigen zoals de Canta, Amica, Arola en Mini Cruiser City, zijn gehandicaptenvoertuigen met een motor waarvoor geen rijbewijs vereist is.
Voor het besturen van een gemotoriseerd gehandicaptenvoertuig moet je minimaal 16 jaar zijn. Alleen als dit voertuig is voorzien van een elektromotor en niet sneller kan dan 10 kilometer per uur, is er geen minimumleeftijd.
Je zou denken dat je als gezonde man of vrouw, jongen of meisje geen gebruik wil maken van een gehandicaptenvoertuig. Maar de praktijk is toch even anders. Het schijnt dat er steeds meer jongeren zijn die rond rijden met een Canta of een gehandicaptenvoertuig van een ander merk met een gesloten carrosserie. Ze gaan er zelfs mee naar school. Het lijkt erop dat na de opoefiets zo'n karretje 'in' wordt. Maar wat is daar nu de lol van. Ja je bent natuurlijk gemotoriseerd en je hoeft geen rijbewijs te hebben. Je zit droog en je mag overal met dat apparaat rijden. Op de weg, het fietspad, het trottoir en ook tot ergernis van velen, ook in het voetgangersgebied. Je mag zelfs op een invalidenplaats parkeren en daar heb je geen gehandicaptenparkeerkaart voor nodig. Het uiterlijk van het voertuig is bepalend.
Je zou verwachten dat de wetgever dan heeft bepaald dat je alleen maar met zo'n gehandicaptenvoertuig mag rijden als je ook daadwerkelijk een handicap hebt en dat de politie daarop ook controleert. Lijkt mij voor de gehandicapten zelf ook beter want als er een wildgroei gaat ontstaan van dit soort voertuigen,  is een wat strengere regelgeving voor wat betreft de uitzonderingsregels ( bv het vrij parkeren) voor dit soort voertuigen niet ondenkbaar.
Het heeft mijn voorkeur dat de overheid de regels voor het gehandicaptenvoertuig niet gaat  inperken en ook geen rijbewijs gaat invoeren. Maar de wetgever moet wel zo spoedig mogelijk regelen dat je uitsluitend met een gehandicaptenvoertuig mag rijden als je voorzien ben van een gehandicaptendocument en dat bij controle ook kan overleggen.

 

 

 

 

Lees alle recente blogs
KooSpee

Misschien een idee om een afstudeerscriptie te maken waarin je laat zien hoe die regeling met voeten wordt getreden en hoe het beter zou kunnen! https://t.co/w0DQd4AIg7

Wilt u Koos Spee als spreker of dagvoorzitter?


Beroepsverkeer

Veilig en soepel door het verkeer zonder schade, letsel of bekeuringen

Beleid

Geen mooie woorden of dikke rapporten, maar praktische oplossingen

Handhaving

Effectief inzetten van mensen en middelen om uw doelstellingen te realiseren