Home

Mist…………….

Het mistachterlicht moet er wel op zitten, maar je hoeft het niet te gebruiken!

Het zal wel iets met beroepsdeformatie te maken hebben, maar als het erg mistig of glad is blijf ik liever thuis. Teveel ellende gezien. En toch besloot ik,  ondanks de mist en met in m'n achterhoofd het ernstige ongeval de avond ervoor op de A 31 in Duitsland, om die dag zo rond 8 uur, vanuit het midden van het land naar het Westland te rijden. Het was 20 november 2011, de laatste zondag van het kerkelijk jaar en in de dienst die we daar wilde bijwonen zou ook ons schoonzusje herdacht worden. Eerlijk gezegd viel het aanvankelijk wel mee met de mist. Het was een 'kleine wereld' maar toch nog een zicht van tussen de 100 en 150 meter. Eenmaal op de snelweg werd het zicht steeds slechter en tegen de tijd dat we in de omgeving van Woerden reden was het minder dan 50 meter. Dan moet je het besluit nemen, gaan we terug of rijden we door. We besloten rustig te rijden en goed op te letten. Omdat het nog vroeg was reed er weinig verkeer. Soms werden we verrast door een inhalende auto of een auto die plotseling voor ons op dook. Het viel op dat vooral de auto's die je op het laatste moment zag, hun mistachterlicht niet aan hadden terwijl het, gezien het kenteken, auto's waren die van een mistachterlicht voorzien zouden moeten zijn. Je vraagt je af waarom automobilisten hun mistachterlicht niet aan doen bij zicht van minder dan 50 meter. Geen zin, niet kunnen inschatten hoe dicht de mist is of zit het er niet op. Dat laatste zal niet zo vaak voorkomen omdat op auto's die na 31 december 1997 in gebruik zijn genomen verplicht één mistachterlicht (2 mag) moet zitten. Dat is een voertuigeis, zit er geen  mistachterlicht op, dan  kan je een bekeuring krijgen. Op  aanhangwagens waarvan de toegestane maximum massa (ledig gewicht + laadvermogen)  meer is dan 750 kg moet ook één  mistachterlicht (2 mag) zitten als de aanhangwagen na 31 december 1997 in gebruik is genomen. Op alle aanhangwagens waarvan de maximum massa maximaal 750 kg is moet ongeacht de leeftijd een mistachterlicht zitten. Deze aanhangwagens hebben geen kentekenbewijs, dus het is onbekend wanneer ze in gebruik zijn genomen. Dan maar op allemaal verplicht een mistachterlicht, moet de wetgever gedacht hebben. Er is één uitzondering, namelijk als die aanhangwagen achter een voertuig hangt  dat van voor 31/12/'97 is, dan hoeft ook die aanhangwagen ook geen mistachterlicht te hebben.
Maar goed veel voertuigen van voor '98 liggen al op de schroothoop, dus bijna alle auto's en aanhangwagens die je op de weg ziet rijden moeten een mistachterlicht  hebben. Maar het aparte is, je moet één mistachterlicht hebben maar je mag het voeren. Het hoeft niet. Leuke discussie op de zitting. Rechter: 'U wordt verweten dat bij een voertuigcontrole door de politie is geconstateerd dat uw aanhangwagen van <750 kg  niet voorzien was van een mistachterlicht, terwijl dat wel verplicht is. Bestuurder voor het hekje: "Nou en, ik doe m'n mistlichten nooit aan. Ik hou er niet van, het  verblind het achteropkomende verkeer en ik ben slecht in het schatten van afstanden, dus ik loop geen risico, ik blijf van die schakelaar af".  De rechter kan haast niet anders dan veroordelen omdat het feit is bewezen en ook een strafbaar feit blijkt te zijn. Maar er gaat een ontevreden klant de zaal uit die het allemaal niet snapt.
In België is dat beter geregeld. Daar moet het mistachterlicht niet alleen op het voertuig zitten,  daar is men ook verplicht het mistachterlicht te voeren bij mist, sneeuwval  en regenval die de zichtbaarheid verminderen tot <100 meter.  Gezien mijn ervaring die vroege zondagmorgen mag wat mij betreft in Nederland ook de verplichting om het mistlicht te voeren worden ingevoerd. En die 100 meter die België hanteert is zo gek nog niet. Het is de afstand tussen twee hectometerpalen en die staan veelvuldig langs de weg. En zou je nu echt bij een zicht van 80 meter wel verblind worden door een mistachterlicht en bij 49 meter niet. Ik geloof er niets van. Het kan hoog uit wat hinderlijk zijn en het is onder die omstandigheden beter dan een voertuig zonder mistachterlicht dat te laat opvalt. Mistongevallen als dat op de  Duitse A31 met drie doden en tientallen gewonden moeten we echt zien te voorkomen.  

Lees alle recente blogs
KooSpee

Misschien een idee om een afstudeerscriptie te maken waarin je laat zien hoe die regeling met voeten wordt getreden en hoe het beter zou kunnen! https://t.co/w0DQd4AIg7

Wilt u Koos Spee als spreker of dagvoorzitter?


Beroepsverkeer

Veilig en soepel door het verkeer zonder schade, letsel of bekeuringen

Beleid

Geen mooie woorden of dikke rapporten, maar praktische oplossingen

Handhaving

Effectief inzetten van mensen en middelen om uw doelstellingen te realiseren