Home

Sanitaire stop noodzaak?

Plassen langs de snelweg is niet echt aan te raden

Enige tijd geleden las ik in een blad van een gerenommeerd automerk dat één van hun nieuwe modellen werd aangeprezen als het 'rijdende kantoor'. Dat geloof je toch niet.  Uit diverse onderzoeken blijkt dat een groot deel van de ongevallen wordt veroorzaakt doordat de bestuurder met andere dingen bezig is dan met het verkeer. Ik besloot de importeur van dit automerk een brief te sturen met mijn bedenkingen over dit artikel. Ik kwam alleen niet veel verder dan een voornemen omdat een ziekenhuisopname en een herniaoperatie eerder kwamen dan verwacht. Vlak voordat ik ontslagen werd uit het ziekenhuis, kwam een oudere man mijn kamer oplopen. Hij gaf mij een hand en stak direct van wal: "Meneer Spee ik ben een vaste kijker van het verkeersprogramma Wegmisbruikers en ik luister altijd naar u maar nu heb ik zelf een vraag. Het probleem is dat ik mijn water slecht kan ophouden. Ik ben daar voor onder behandeling en ik heb ook een briefje van mijn specialist dat ik echt een probleem heb. Om zijn woorden kracht bij te zetten haalde hij het briefje uit zijn portemonnee en liet het mij zien. Als ik, zo vervolgde hij, plotseling moet, probeer ik naar een parkeerplaats te rijden. Maar omdat die schaars zijn langs onze autosnelwegen, stop ik - in strijd met de regels - soms op de vluchtstrook. Volgens mij is dit overmacht of kan ik hier toch een bekeuring voor krijgen?"  Mij schoot onmiddellijk het arrest van het Gerechtshof Leeuwarden van 2006 ( WAHV 05/01367) te binnen. Dit arrest gaat over een man die plotseling 'hoge nood' had en dat, zo zei de man op de zitting, dat komt wel meer voor bij mannen van mijn leeftijd. Om deze reden was hij noodzakelijker wijs  op de vluchtstrook gestopt. Het hof zag het anders en vond dat hij zijn boete toch moest betalen omdat zo'n sanitaire stop niet onder het begrip noodzaak valt.  Maar ondanks deze parate kennis vond ik het veel belangrijker om de man op andere consequenties te wijzen. Ik probeerde hem uit te leggen dat een eventuele bekeuring niet het probleem is, maar dat alleen al het stoppen op de vluchtstrook levensgevaarlijk is. Ik vertelde dat er jaarlijks doden en gewonden vallen op die vluchtstroken omdat het langsrazende verkeer net iets te veel rechts rijdt. Dat dit niet alleen theorie is, bleek mij al snel. Toen ik uit het ziekenhuis naar huis werd gereden, zag ik op de A 28 een auto van dat 'gerenommeerde' merk rijden. Ik zag dat die auto regelmatig van zijn koers afweek en één tot drie meter van de vluchtstrook meepikte. Toen we ernaast reden, zag ik dat de bestuurder een blocnote op zijn stuur had en aantekeningen zat te maken. De man met de plasproblemen was gelukkig nergens te zien. De brief aan de importeur met mijn visie over de auto als 'rijdend kantoor' heb ik na thuiskomst snel afgemaakt en verzonden.

Koos Spee

Als u meer columns van Koos Spee wil lezen kan u het boekje  'APK voor de Automobilist' van mij bestellen. Deze bundel met columns is voor zover ik weet niet meer in de winkel/boekhandel te verkrijgen.  

Het boekje kan via de pagina contact of info@verkeerdebaas.nl besteld worden. De prijs is inclusief verzendkosten  € 9  met -indien gewenst- een originele handtekening.  

 

Lees alle recente blogs
KooSpee

Aantal bekeuringen in de eerste 4 mnd van 2022 zijn er ruim 200.000 meer dan in die periode in 2021. Het aantal staandehoudingen is gezakt naar 6% terwijl dit in het 1e tertiaal…

Wilt u Koos Spee als spreker of dagvoorzitter?


Beroepsverkeer

Veilig en soepel door het verkeer zonder schade, letsel of bekeuringen

Beleid

Geen mooie woorden of dikke rapporten, maar praktische oplossingen

Handhaving

Effectief inzetten van mensen en middelen om uw doelstellingen te realiseren