Home

Snelwegpolitie of politie snel weg

Je hoeft niet echt een verkeersexpert te zijn om te zien dat het de laatste jaren hard achteruit gaat met de verkeershandhaving in Nederland.

En dat gaat ten koste van de verkeersveiligheid. Het zou natuurlijk heel fijn zijn als mensen ’s-ochtends wakker worden en na een mooie droom besluiten om zich voortaan punctueel aan de verkeersregels te houden.

Maar dat gebeurt maar zelden. Veel weggebruikers gaan zich beter gedragen als de kans dat ze gepakt worden voor een verkeersovertreding toe neemt. Pijn in de portemonnee of zelfs de angst om het rijbewijs kwijt te raken leidt tot beter verkeersgedrag. Het gaat dus om de pakkans

Neem het vasthouden van de telefoon achter het stuur. Een boete van € 239 inclusief de administratiekosten. Dat is best serieus geld, maar als de kans dat je gepakt wordt uiterst klein is neem je het risico, want als dat pingeltje gaat wil je toch weten wie het is. 

Daarentegen rijdt bijna niemand ( nog geen 1/2 procent) te hard op de A13 ter hoogte van Overschie, terwijl de maximum snelheid van 80 km/h niet echt is ingesteld voor de verkeersveiligheid, maar een bijdrage moet leveren aan het verminderen van de uitstoot voor de langs deze weg wonende mensen. 

Het is duidelijk dat de daar geldende snelheid niet echt past bij een autosnelweg met drie rijstroken. Maar het daar werkende trajectcontrole systeem dat 24 uur per dag en 7 dagen in de week aan staat in combinatie met de rode rand om de borden van 80 km/h en de waarschuwingsborden dat er gecontroleerd wordt, werkt. De pakkans is hier zo hoog dat mensen zich keurig aan de snelheid houden en daar gaat het om.  

Maar met het alleen plaatsen van wat trajectcontrole-systemen in Nederland zijn we er niet. En zeker niet als de maximum snelheid voor de weggebruiker zoals op de A2 tussen Amsterdam en Utrecht dan ook nog onduidelijk is. Het geeft de indruk dat de overheid makkelijk geld aan het binnen harken is zonder daar echt veel voor te doen. Mensen kunnen het echt wel hebben dat ze een bekeuring krijgen als ze wat te hard gereden hebben, maar wat ze niet kunnen uit staan is dat de verkeershufters die kleven, links en rechts inhalen en via de vluchtrook weer een aantal auto’s voorbij rijden, vrijuit gaan omdat er onvoldoende toezicht op het hoofdwegennet is. 

En dat zal met het afschaffen van de snelwegpolitie alleen maar erger worden. De Nationale politie laat weten dat deze taak door de regio wordt overgenomen. Volgens mij kan je dat vergeten. Ik hoorde toevallig dat in een plaats als Rijswijk (Z-H)  met 50.000 inwoners op een zaterdagavond slecht twee auto’s rijden en die 2e auto kon worden ingezet omdat er een reservist in dienst kwam, anders was het bij één auto gebleven. Het is duidelijk dat je met zo’n beperkte bezetting dan niet kan gaan surveilleren op de snelwegen die rond deze plaats liggen. 

De ANWB  deed een oproep om de politie-Porsches weer te laten terug keren op de snelweg. Leuk idee, maar we moeten die goeie oude tijd ook niet te veel gaan romantiseren. Toen in 1996 de politie-Porsche voor goed van het hoofdwegennet verdween hadden we nog 1250 verkeersdoden in Nederland. In de jaren daarna is de verkeershandhaving op het hoofdwegennet maar ook in de regio’s geïntensiveerd en mede daardoor ( ik zeg dus nadrukkelijk niet alleen door de handhaving) is het aantal verkeersdoden gedaald tot zelfs onder 600

In 2015 liep het aantal verkeersdoden al weer op naar 621 en ik denk dat het aantal de komende jaren eerder zal stijgen dan dalen als er onvoldoende handhaving plaats vindt. Wil de overheid in 2020 de doelstelling halen dat het aantal verkeersdoden is gedaald tot rond de 500 dan zal verkeershandhaving weer een prioriteit moeten worden. We kunnen niet wachten op technieken die het verkeer in de toekomst veiliger maken. Er moet nu wat gebeuren.

De politie moet niet van de snelweg af maar er juist op en dagelijks surveilleren en handhaven.

Lees alle recente blogs
KooSpee

Misschien een idee om een afstudeerscriptie te maken waarin je laat zien hoe die regeling met voeten wordt getreden en hoe het beter zou kunnen! https://t.co/w0DQd4AIg7

Wilt u Koos Spee als spreker of dagvoorzitter?


Beroepsverkeer

Veilig en soepel door het verkeer zonder schade, letsel of bekeuringen

Beleid

Geen mooie woorden of dikke rapporten, maar praktische oplossingen

Handhaving

Effectief inzetten van mensen en middelen om uw doelstellingen te realiseren