Home

Voor sommige mensen worden de feestdagen nooit meer hetzelfde!

Een ernstige ziekte overvalt, je daar kan je weinig of niets aan doen. Verkeersslachtoffers kunnen we wel met z’n allen voorkomen. Mooi hé?

Het verkeersveiligheidsbeleid staat niet hoog op de agenda. Ja, de boete-inkomsten, daar wil het nog wel eens over gaan in politiek Den Haag. Maar niet de boete-inkomsten zouden onderwerp van gesprek moeten zijn maar het terug dringen van het aantal verkeersslachtoffers. De afgelopen 10 jaar is het aantal verkeersdoden gedaald maar het aantal gewonden blijft onveranderd hoog.  En daar is weinig aandacht voor. Het is nu al zeker dat een fors aantal mensen, ja misschien zelfs wel u die nu dit stukje leest, de Kerst dit jaar heel anders gaat vieren  dan voorgaande jaren.

Voor sommige mensen is het zelfs zeker dat de feestdagen voor hen nooit meer zo worden als vroeger omdat ze een ernstig verkeersongeluk achter de rug hebben met blijvend letsel. Geen lekkere boodschap zo vlak voor de feestdagen,  maar wel iets waar we met z'n allen wat aan kunnen doen. Afleiding in het verkeer is zo langzamerhand een van de meest voorkomende  ongevalsoorzaken.  Mensen die voor hun werk op de weg zitten gebruiken de auto als rijdend kantoor. "Bel me maar even als ik in de auto zit, dan heb ik toch niks te doen". Maar dat bellen of dat nu handsfree gebeurt of met de telefoon aan je oor,  leidt af van de rijtaak en het kan je op enig moment fataal worden als je net even te laat reageert. Middelbare scholieren doen niet anders meer dan sms'sen of whatsappen op de fiets. Het liefst nog met een paar dopjes in  de oren kijken ze alleen maar naar dat schermpje. Er vallen echt doden en zwaar gewonden onder deze jonge categorie weggebruikers. Maar wie moet ze vertellen wat veilig is? Pa die altijd met in de auto met de telefoon in de hand zit of moeders die het kleinere broertje op de fiets naar school brengt met een telefoon aan haar oor? Het zou met de paplepel ingegoten moeten worden dat die telefoon gewoon niet wordt opgepakt als je op de openbare weg rijdt.

Maar de mobiele telefoon is niet het enige gevaar op de weg. Snelheid, een andere factor in de verkeersveiligheid, kan best iets minder. Als je minder hard rijdt en je krijgt een aanrijding, dan is je botssnelheid ook een stuk lager en dus minder of geen letsel. En dan alcohol en verkeer. De bekende kersdiners en het gezellig oud en nieuw vieren bij vrienden of familie staan weer voor de deur. Wie rijdt? Daar moeten goede afspraken over gemaakt worden. En als je allemaal wat wil drinken bij het kersdiner, zoek dan een restaurant in de buurt zodat een taxi na afloop betaalbaar is. Blijf van Oud op Nieuw bij je vrienden of familie slapen als je te diep in het glas hebt gekeken. Veel goedkoper, maar nog veel belangrijker, het bespaart slachtoffers.   

Het is natuurlijk ook de periode van sneeuw en gladheid, soms zelf ijzel. Winterbanden zijn in deze tijd beter dan gewone banden vooral als het sneeuwt en glad is. Ga je met deze banden rijden bij glad weer, wordt dan niet overmoedig. Ook met winterbanden moet je bij gladheid en sneeuwval je snelheid matigen. Ook dat voorkomt slachtoffers. Een ernstige ziekte overvalt je,  daar kan je weinig of niets aan  doen. Verkeersslachtoffers kunnen we wel met z'n allen voorkomen. Mooi hé?

Mr. J (Koos) Spee

Ivm de vraag naar het boekje "APK voor de automobilist" wordt gemeld dat het boekje besteld kan worden via info@verkeerdebaas.nl  De prijs is inclusief verzendkosten  € 8,95 met -indien gewenst- een handtekening van Koos Spee. 

Lees alle recente blogs
KooSpee

Misschien een idee om een afstudeerscriptie te maken waarin je laat zien hoe die regeling met voeten wordt getreden en hoe het beter zou kunnen! https://t.co/w0DQd4AIg7

Wilt u Koos Spee als spreker of dagvoorzitter?


Beroepsverkeer

Veilig en soepel door het verkeer zonder schade, letsel of bekeuringen

Beleid

Geen mooie woorden of dikke rapporten, maar praktische oplossingen

Handhaving

Effectief inzetten van mensen en middelen om uw doelstellingen te realiseren